Prezentácia Vajnorského ornamentu na Olympijskom festivale

12.8.2024
Prezentácia Vajnorského ornamentu na Olympijskom festivale

Mestská časť Bratislava – Vajnory používa označenie dedina v mesta na zdôraznenie svojho jedinečného charakteru, nielen v hlavnom meste, ale aj širokom okolí. Jednou z najvýznamnejších charakteristík Vajnor je aj Vajnorský ornament, ktorý bol v roku 2016 zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Spomedzi ornamentálnych štýlov, ktoré sa na území Slovenska rozvinuli v priebehu 19. a prvej polovice 20. storočia, patrí Vajnorský ornament k jedným z najznámejších.

Ornament

Aj z dôvodu skutočnosti, že  Vajnorský ornament patrí ku kultúrnemu dedičstvu Slovenska a dôležitosti jeho prezentácie ponúkla mestská časť Vajnory svoj ornament Slovenskému olympijskému a športovému výboru ako predlohu pre tvorbu dizajnu oblečenia slovenských olympionikov.

"Dlhodobým zámerom mestskej časti je, aby bol náš ornament predlohou pri tvorbe dizajnu oblečenia našch olympionikov. Za symbolické by sme považovali, keby bol Vajnorský ornament prezentovaný v roku 2026 počas Zimných olympijských hier v Taliansku, keďľe v tejto krajine máme družobné mesto“, povedal starosta Mestskej časti Bratislava - Vajnory Michal Vlček.

Vajnorský ornament

Na Olympijskom festivale, ktorý sa uplynulé dva týľdne počas konania Letných olympijských hier v Paríži konal na bratislavskej Kuchajde sa Vajnory prezentovali vlastným stánkom. Návštevníkom prostredníctvom umelkýň z občianskeho združenia Podobenka z Vajnor predstavili ornament, aj originálne ľudové umenie z Vajnor. 

"Aj na tomto príklade vidno, že naša dedina v meste využije každú príleľitosť na jeho prezentáciu širokej verejnosti. Minulý rok naše ľudové umenie v modernom prevedení zaujalo napríklad aj na projekte Party v 21. storočí. Naše tradícii sú v podmienkach hlavného mesta pozoruhodné, dovolím si povedať aj z celoeurópskeho hľadiska ", skonštatoval Michal Vlček.

Vajnorský ornament

Používanie vajnorského ornamentu nebolo vo Vajnoroch nikdy prerušené. Stále ho udržiavajú a rozvíjajú tvorcovia na výšivkách, na krasliciach, maľbách na stenách domov, či na úžitkových predmetoch. Prejavuje sa aj v obliekaní obyvateľov Vajnor do tradičných krojov pri sviatočných príležitostiach.  Do uchovávania a formovania tradície Vajnorského ornamentu sa zanietene vkladajú aj miestne inštitúcie – občianske združenia a množstvo ďalších subjektov a ľudí, ktorí sa snažia udržiavať a vzbudzovať záujem o vajnorský ornament najmä u mladej generácie s cieľom zaistiť mu tak perspektívu aj do budúcnosti.

Počas olympijských hier sa už viackrát na oblečení športovcov využili ornamentálne motívy zo slovenských regiónov, ako to bolo v prípade Čičmian alebo Čataja. Vajnorský ornament na oblečení slovenských olympionikov počas zimných olympijských hier by pomohol nielen prezentácii tradičného ľudového umenia, ale aj zvýraznil význam a bohatstvo kultúrneho dedičstva Slovenska na medzinárodnej úrovni

„Vajnory sú hrdé na svoje tradície a veríme, že vajnorský ornament je skvelým symbolom toho, čo naša mestská časť ponúka. Sme presvedčení, že tento krok by bol významným prínosom pre prezentáciu slovenského ľudového umenia a kultúry na globálnej scéne,“ uviedol starosta Michal Vlček.

 

Foto: Maximilián Janík

 

zdieľať