Informácie v súvislosti s koncertom AC/DC pre obyvateľov Mestskej časti Bratislava - Vajnory

16.7.2024
Informácie v súvislosti s koncertom AC/DC pre obyvateľov Mestskej časti Bratislava - Vajnory

Vážení obyvatelia Vajnor,

ako iste viete, túto nedeľu, 21. júla sa na vajnorskom Starom letisku  bude konať koncert svetoznámej kapely AC/DC. Očakáva sa obrovská návštevnosť cez 120-tisíc ľudí a pôjde o jednu z najväčších akcií nielen na Slovensku, ale patria k letu a životu v európskych metropolách. 

Kultúrne udalosti tohto typu sú aj pre nás ako mestskú časť príležitosťou, aby sme sa stali známymi nielen na Slovensku ale aj v celej Európe. 

Mestská časť Bratislava - Vajnory však nie je organizátorom koncertu, tým je priamo agentúra austrálskej kapely a koncert sa koná na súkromnom pozemku v areáli Starého letiska.

V súvislosti s podujatím po celý čas príprav aktívne komunikujeme a koordinujeme sa s policajným zborom, záchrannými zložkami, dopravným podnikom, organizátorom a ďalšími inštitúciami. Naším prioritným zámerom je prijímať najmä v oblasti dopravy opatrenia, ktoré prispejú k hladkému priebehu podujatia a minimalizujú negatívne dopady na dopravnú situáciu v našej mestskej časti. Rovnako sú pre nás dôležité opatrenia pre zaistenie bezpečnosti, či už návštevníkov koncertu,  ale rovnako našich obyvateľov. 

Preto sme pre Vás pripravili súhrn tých najdôležitejších informácii:

 

1. Dopravné obmedzenia

Najdôležitejším odporúčaním je, aby ste sa v nedeľu popoludní snažili do Vajnor a z Vajnor necestovať. Dopravná situácia môže byť vzhľadom na veľký počet áut nepredvídateľná. Rovnako prosíme, aby ste informovali a požiadali aj svojich  známych, aby si na návštevu k Vám vybrali iný deň.

V nedeľu v čase od 12:00 do 3:00 bude vstup do Vajnor povolený len obyvateľom s trvalým pobytom v Mestskej časti Bratislava - Vajnory. Policajný zboru SR bude pri kontrole dodržiavania tohto obmedzenia nekompromisný. Cieľom je, aby nám Vajnory nezaplnili autá návštevníkov a zamedzilo sa kolapsu dopravy.

Vajnorský nadjazd bude kompletne uzavretý až po kruhový objazd.

Zvyšnými trasami mimo nadjazdu sa bude možné dostať len pre obyvateľov s trvalým pobytom v mestskej časti Vajnory. Odporúčame však prioritne využiť trasu z diaľnice D4. V prílohe tohto listu nájdete aj nálepku na svoje motorové vozidlo, aby sa zrýchlila prejazdnosť pri kontrole. V prípade, že ju nebudete mať, budete sa musieť príslušníkovi polície preukázať občianskym preukazom, v ktorom máte trvalý pobyt Mestskej časti Bratislava - Vajnory. Nálepka je prílohou tohto listu.

2. Verejná doprava

Organizátor v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava zabezpečil náhradné linky mestskej hromadnej dopravy v čase koncertu a dopravných uzávierok.  

Doprava pre obyvateľov Vajnor bude zo Zlatých pieskov zabezpečená náhradnou linkou X53, ktorá pôjde po diaľnici D4 cez Roľnícku ulicu a Čierny chodník na železničnú stanicu Vajnory a späť. 

Okrem toho bude doprava posilnená električkovou linkou 4 na Zlaté piesky. Po skončení koncertu bude doprava zabezpečená zo Zlatých pieskov nočnou linkou električky N4 a nočnou linkou N53 tiež zo Zlatých pieskov na Hlavnú stanicu. Zo Zlatých pieskov bude cez Vajnorský nadjazd viesť značená trasa v dĺžke 2,5 km na miesto konania koncertu pre peších a bude kompletne uzavretá pre všetku automobilovú dopravu. 

Pre aktuálne informácie, týkajúce sa MHD, sledujte prosím web stránku Dopravného podniku Bratislava, a. s.

So Železničnou spoločnosťou Slovensko, a. s. má organizátor dohodnutú kyvadlovú železničnú dopravu z hlavnej stanice na železničnú stanicu Vajnory a na hlavnú stanicu. Od 9:30 pôjdu vlaky z hlavnej stanice na železničnú stanicu Vajnory každú hodinu až do 20:30 a v noci po skončení koncertu od 0:30 do 3:30 v skrátených intervaloch cca 15 minút. 

Okrem toho vo Vajnoroch budú špeciálne zastavovať aj niektoré ďalšie vlaky – pôjde o 5 EC vlakov a 6 rýchlikov.

Ak ste návštevníkom koncertu, všetky organizačné pokyny, vrátane dopravy a parkovania nájdete na stránke organizátora.

3. Hluk

S organizáciou obdobných akcií je samozrejme spojená aj zvýšená hlučnosť. Od organizátora sme žiadali prijatie opatrení tak, aby bol znížený negatívny dopad na územie mestskej časti Vajnory. V zmysle požiadavky organizátor priestorovo vyriešil usporiadanie areálu tak, že hlavná hudobná produkcia bude smerovaná severne, tak aby boli minimalizované negatívne dopady na blízke obytné zóny, podobne ako to bolo v prípade minuloročného Lovestream Festivalu.

4. Bezpečnosť

Sme presvedčení, že najdôležitejšia zo všetkého je bezpečnosť. Tak z pohľadu návštevníkov festivalu, ako aj obyvateľov našej mestskej časti. Aj počasie je v dnešnej dobe nevyspytateľné, a tak treba byť pripravený na všetko. Na bezpečnosť bude dohliadať 400 pracovníkov usporiadateľa, desiatky príslušníkov záchranných zložiek ako sú príslušníci polície, hasiči a zdravotnícki záchranári, k dispozícii bude aj poľná nemocnica. Samozrejmosťou bude štátna aj mestská polícia. Príslušníci Policajného zboru SR budú nepretržite dohliadať na bezpečnosť aj priamo v uliciach Vajnor. 

Koncerty a festivaly patria k letu a prázdninám. Bežne sa konajú v zastavanom prostredí miest. Naša mestská časť má výhodu, že má voľnú obrovskú plochu Starého letiska a tak sa tu môžu konať festivaly a koncerty, ktoré nás robia známymi po celom svete. Mestské koncerty sú bežné aj v susednej Viedni, Budapešti, Prahe, prípadne iných metropolách.

Verím, že nedeľný koncert spoločne úspešne zvládneme.

Ďakujem za porozumenie a prajem Vám všetkým pekné leto a prázdniny,

 

Michal Vlček, starosta Mestskej časti Bratislava - Vajnory

zdieľať